6 manieren van denken om nooit meer motivatie te verliezen.

Ik begin verliefd te worden.

Niet op een vrouw
Nee, ook niet op een man.

Maar op het stoïcisme. Een filosofische stroming, bedacht door een aantal slimme Griekjes. De stroming heeft drie pijlers, en iedere keer dat ik erover lees word ik enthousiaster en enthousiaster. Die slimme Griekjes zeggen dat drie dingen belangrijk zijn om gelukkig te zijn:

…. Controleer je percepties
…. Doe de juiste dingen
…. Accepteer wat je niet kunt veranderen

Ik wil het met je hebben over de eerste: controleer je percepties. Omdat bijna niemand het hierover heeft, en het misschien wel het belangrijkste is als je een doel hebt, en dat ook daadwerkelijk wilt bereiken (#dikteerwel). In deze blog vertel ik je hoe.

Dom, dommer, domst
Ik gok dat je het eens bent met de volgende uitspraak (tenzij jij jezelf hebt wijsgemaakt dat je ‘zware botten’ hebt of ‘alles’ al hebt geprobeerd)

De enige manier om fitter te worden is over een langere periode de juiste dingen doen.

Alleen is, over een langere periode de juiste dingen doen, nou net wat zo lastig is. Hoe komt dat? Tja, we zijn mensen, doen domme dingen, maken fouten, zijn emotioneel, en handelen vaak volledig irrationeel.

Net als dat we allemaal geboren worden, en deze rots een keer verlaten, zijn dit gegevens. Het heeft dus ook geen enkele zin om onszelf wijs te maken dat we geen fouten zullen maken. De winst zit niet in het voorkomen van fouten maken. De winst zit in hoe we hiermee omgaan.

Perceptie, WTF?
Kort geleden las ik een boek van Tony Robbins, mijn grote held, het volgende verhaal: hij spreekt op dezelfde dag twee totaal verschillende mannen. De ene was miljonair, CEO van een groot bedrijf, en had alles wat z’n hartje begeerde. Alleen was hij doodongelukkig. Hij verdiende namelijk maar 2 miljoen, waar zijn vrienden er 10 verdienden. Zijn villa was dan wel groot maar niet aan zee. En hij hield wel van zijn vrouw maar er was toch wel heel veel wat hij mistte in haar.

De andere man was net iets anders. Modaal inkomen, vrijgezel, en een appartementje drie hoog. Alleen was alles voor deze man een feestje. Hij zei ‘Tony, iedere ochtend als ik wakker wordt heb ik al gewonnen. Ik ben gewoon blij dat ik leef.’

Kortom, de manier waarop je een situatie interpreteert bepaalt alles. Ook als je bezig bent om wat kilo’s te verliezen. Mijn quote boekje staat de volgende zin:

“Clearly it’s not the event or situation that impacts the outcome; it’s what happens emotionally as a result of those events and situations that really makes the difference between life and death, succes and failure, happiness and misery.” 

Deze 6 manieren van denken helpen mij, en de mensen die ik begeleid, iedere dag.

  1. Zwart/wit denken:

Thomas, is dit gezond?

Mijn reactie na bovenstaande vraag…

Niets is per definitie gezond of ongezond. Alles is context afhankelijk. Zou ik chocolade classificeren als gezond? Als je kijkt naar de voedingswaarde van chocolade, de schijf van vijf voor m’n neus legt, de mening van een geobsedeerde Paleo-aanhanger meeneemt, en mij, met een pistool tegen me hoofd, dwingt om de keuze te maken – gezond of ongezond – dan zou ik chocolade categoriseren als ongezond.

Maar kan een reep chocolade passen in een levensstijl waarin je op een slimme manier met je voedingspatroon omgaat, sport en genoeg slaapt? Natuurlijk kan dat. Nogmaals, alles is context afhankelijk. Onthoud jezelf dus niet van alles dat ‘ongezond’ is. Dat is het namelijk niet. En daarnaast lukt het je toch niet.

  1. Alles of niets

Het volgende zie ik zo vaak gebeuren bij mensen uit m’n omgeving. Ze willen fitter worden en gooien alles om. Vijf dagen per week sporten, salades en geen alcohol. 3 weken later stoppen ze en hoor ik ze zeggen:

achja, ik ben gewoon een levensgenieter’

Teveel verandering in een keer werkt niet, gekkie. Nooit niet. Wat dan wel? Klein beginnen en momentum opbouwen. Blij zijn met de kleine overwinninkjes , en steeds iets meer doen. Het leven is lang. En leuk. Houd dit dan ook zo.

  1. Gevoel van controle

De “Joker” was zo gek nog niet. Ik heb de film Batman: The Dark Knight wel 10 keer gezien (als het niet meer is). Eén scene zet mij iedere keer weer aan het denken. Dat is als de Joker het volgende tegen ‘two face’ zegt:

Op het moment dat mensen het idee hebben dat alles ‘volgens het plan’ verloopt, is alles oké en is er niets aan de hand. Maar, wanneer mensen dat idee niet meer hebben, ontstaat er chaos.

Een cliënt die ik op dit moment begeleid drinkt in het weekend graag een paar drankjes (wie niet, Thomas?). Voorheen voelde dit voor hem als falen, wat als gevolg had dat hij dacht: Boeie, ik ben nu toch al slecht bezig. Met alle gevolgen van dien.

Vooruitblikken, erkennen dat je sommige dingen toch wel gaat doen, en hier vervolgens slim mee omgaan is belangrijk om het gevoel van controle te behouden. Benieuwd hoe je kunt drinken zonder hiervan aan te komen? ik schreef er een artikel over, en nog één

  1. Spijt:

Spijt hebben slaat nergens op. Omdat je er niks aan hebt, én het onwijs vermoeiend is. Geloof me, ik stoei hier nog steeds mee. De volgende twee vragen helpen mij (en mijn clienten) enorm om af te komen van het gevoel van spijt:

  1. Kun je er nu nog wat aan doen? Het antwoord is altijd nee. En het lijkt zo simpel, maar het is zo fundamenteel. Je kunt er namelijk daadwerkelijk niks meer aan veranderen. En als dat het geval is, waarom zou je het dan niet gewoon loslaten?
  2. Bekeken over een periode van 6 maanden: hoeveel effect op je fysiek denk je dat die zak chips heeft? Precies, niks.

Brengt ons bij het volgende punt…

  1. Lange termijn

Als je het een keer verpest, houd dan altijd de lange termijn in je achterhoofd. Cliënten waar ik al een tijdje mee samenwerk zeggen vaak zelf al:

‘ik weet het Thomas, de lange termijn’

  1. Geduld

Geduld is misschien wel de belangrijkste. Wellicht ook de lastigste. Mede omdat de hele Health & Fitness industrie, snelle en makkelijke oplossingen beloofd. Ik kan je vertellen, snel bestaat niet. Nu niet, nooit niet. Welke pil, supplement of app je ook gebruikt. Natuurlijk werken sommige methodes beter dan anderen (bijvoorbeeld die van mij haha). Het blijft een lange weg. En dat is ook niet erg. Dat het moeilijk is, maakt het de moeite waard.

De andere kant van de medaille:
Dat je een beetje lief voor jezelf moet zijn (wie anders), betekent geen vrijbrief om ieder weekend maar te doen waar je zin in hebt. Tenminste, niet als je doel is om fitter te worden. Doe je best. Als het een keer misgaat, lekker belangrijk. Zoals mijn Canadese vrienden zouden zeggen ‘let it ride…..’

Zoals altijd ben ik vereerd dat je dit artikel tot hier gelezen hebt: thanks vriend/vriendin! Ik zou het te gek vinden als je een reactie plaatst, of dit artikel deelt (tenminste, als je m leuk vond).

Ik zeg het al jaren: het lichaam krijgen waar je echt trots op bent hoeft niet ingewikkeld te zijn of extreem veel tijd te kosten, als je alleen doet wat belangrijk is. Wat belangrijk is, vertel ik je in mijn handleiding. Je download hem hier. Heb je vragen? Stuur me gerust een berichtje naar Thomas@ditkeerwel. Of ‘slide into de DM’s’ op social media. Ik help je graag verder.

Leave a Comment: